Onze generatie

generatie y patroonontwerp lotta lorier

Ik besef me dat ik echt van een andere generatie ben dan die van mijn ouders wanneer ik ervoor kies voorrang te geven aan mijn eigen idealen in de tweestrijd die ik innerlijk voer tussen dat wat er van me verwacht wordt en dat wat ik zelf wil.

De generatie waartoe ik behoor is de generatie Y, van mensen geboren tussen 1980 en 1994/2000 en opgegroeid in een tijd van economische voorspoed en technologische vooruitgang en in een maatschappij waarin we aangemoedigd werden onze eigen mening te vormen. Deze zaken hebben ons gevormd, waardoor we anders in het leven staan dan onze ouders, die de kansen die wij hebben niet hadden. Onze idealen zijn ook anders, waardoor we op onbegrip stuiten van oudere generaties als we niet voor een stabiel inkomen kiezen maar voor onafhankelijkheid. We willen ons leven graag een zinvolle invulling geven en zijn tegelijkertijd bang om niet aan de verwachtingen van onze ouders te kunnen voldoen.

We zijn een generatie die achter idealen als autonomie, vrijheid, zelfontplooiing en zingeving staat. De generatie die bekend staat om haar onbegrensde positiviteit, haar zoektocht naar echtheid in een wereld waar veel dingen nep zijn en haar optimistische realisme, waarmee we de wereld willen verbeteren door bewust te leven en innovatieve oplossingen te bedenken.

Generatie Y is ook de generatie van het zien van nieuwe kansen. We wachten niet lijdzaam af maar gaan zelf aan de slag als ondernemer; we creëren vraag; hebben meerdere baantjes om ons inkomen bij elkaar te krijgen; laten ons omscholen; we investeren in onszelf. Vooral in tijden van crisis – waar het aantal werklozen te vergelijken is me die van de vroege jaren 80 – kunnen we niet anders dan de creatieve kansen die we zien benutten. De crisis maakt in ons nostalgie en drang naar echtheid los, neem als voorbeeld de ambachtelijke beroepen die nieuw leven ingeblazen worden. We willen authentieke mensen zijn met een realistische kijk op de wereld, niet tegen maar juist vóór dingen. Generatie Y laat zich niet stoppen door de regels van de maatschappij maar laat dromen en idealen terugkeren in de maatschappij.

Zo begon ik vier jaar geleden mijn eigen onderneming – omdat ik geen werk kon vinden dat bij mij paste en omdat ik thuis wilde zijn voor mijn kinderen (want zij zijn de toekomst – waarom zou je die uit handen geven?) en om mezelf te ontwikkelen. Zo ben ik van tekstschrijver naar vertaler gegaan en ontwikkel ik mezelf momenteel op het gebied van natuurvoeding en design.

Interessante links/bronnen
Bekijk het inspirerende TEDx filmpje van Boyan Slat, een negentienjarige TU-student die mogelijk een oplossing heeft om de plastic soep in de oceanen op te ruimen: een van de grootste milieuproblemen van onze tijd.

Bekijk de interessante documentaire Mensen van nu, van Tegenlicht waarin mensen van rond de 30 aan het woord zijn over hun generatie en de crisis. 

Lees de verhalen op ont-moeten.blogspot.com van mensen die voor hun eigen idealen kozen, bijvoorbeeld die van Inge die stopte met haar werk als tandheelkundige nadat haar tweede kind geboren was en het verhaal van Sophie die na een aantal onafgemaakte studies haar droombaan als barvrouw vond.

Generatie Y is niet lui, maar moe van de excellentiedruk, Trouw.
Koffiebubbels.nl

generatie y patroonontwerp lotta lorier 

Previous post Next post

You might also like